pondělí 24. září 2012

ŠVESTKOVÝ CRUMBLE


Crumble je snad nejjednodušší koláč ze všech, avšak chuťově je jeden z nejefektivnějších. Pochází z Anglie a dá se připravit skoro z kteréhokoli ovoce - vyjdete s ním tedy opravdu celou sezónu, od jahod až po jablka. I Gordon Ramsay má svou rebarborovou variantu. Tento recept jsem přejala od Markéty Šimrové z kitchenette.cz a trošku si ho upravila vzhledem k domácímu stavu surovin.

Na crumble budete potřebovat:

Náplň:

800 g vypeckovaných, rozpůlených švestek
70 g třtinového cukru
1 a ¼ lžíce kukuřičného škrobu
vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
2 lžíce Metaxy (v originále je pomerančový likér Grand Marnier, ale dobře může posloužit i kvalitní rum)
1 a ½ lžičky vanilkového extraktu

Drobenka:

120 g ovesných vloček
160 g hladké mouky
80 g libovolných nasekaných ořechů (já použila vlašské)
110 g třtinového cukru
lžička skořice
110 g rozpuštěného másla
3 lžíce bílého jogurtu
špetka soli

Ingredience na náplň pečlivě promícháme ve větší míse. V menší míse smícháme všechny složky na drobenku, dokud se všechno rovnoměrně nespojí. Zapékací misku vymažeme máslem, přendáme do ní náplň a navrch rozmístíme drobenku. Snažíme se, aby byla rovnoměrně po celém povrchu, ale alespoň trochu ‘nadrobená’, aby měla prostor se pořádně propéct a být krásně křupavá. Pečeme 20-25 minut v troubě rozehřáté na 200°C. Podáváme teplé až horké, a pokud zbyde, určitě chutná dobře i za studena :)

Crumble jsem tentokrát pekla poprvé, ale doslova mě odzbrojil. Jednak svou jednoduchostí a nenáročností, ale hlavně šťavnatostí i křupavostí zároveň, a tím skvělým způsobem, jak se dá jíst! Zmizel u televize přímo ze zapékací misky :)

Žádné komentáře: