úterý 25. září 2012

ŠVESTKOVÁ 'NUTELLA'




Recept na tuhle ovocno-kakaovou delikatesu přinesla domů maminka. A protože úplně neholduji povidlům a švestek jsme měli plný sad, šla jsem ihned do toho.

Na přibližně 10 středních sklenic (ideálně třeba od jamu) budeme potřebovat:

2 kg vypeckovaných švestek
2 kg cukru (lépe samozřejmě třtinový)
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
100 g pravého kakaa

Švestky dáme do velkého hrnce a zahříváme na plotně. Za stálého míchání postupně pustí šťávu a rozvaří se. Jakmile se z nich stane taková hrudkovitější kaše, sejmeme hrnec z plamene a švestky rozmixujeme.

Toto švestkové pyré vrátíme zpátky na mírný oheň a postupně přidáváme cukr, kakao a salko. Vaříme, opět za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí a všechny ingredience nespojí v hladkou hmotu.

Horkou ‘nutellu’ plníme do připravených sklenic (doporučuji pro jistotu předem vyvařit), které po uzavření otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tohle je opravdu (kalorická) pochoutka ! Brácha ji ráno snídá místo medu či klasické nutelly, já si ji přidávám hlavně do jogurtu, tatínek si ji dává jen tak na husto. Můžete s ní plnit sladké pečivo místo povidel, používat místo jamu... Je skvělá :) Dobrou chuť !

3 komentáře:

Trrri řekl(a)...

mmmm :o)))

Trrri řekl(a)...

mmm :)

řekl(a)...

jojo, presne tak .)))