pondělí 24. září 2012

DOMÁCÍ PEČIVO I. - BAGETY


Mé snažení o domácí produkty pokračovalo (a bude pokračovat) přes pečivo.

Co se týče pečiva, zatím nejsem absolutně zběhlá v problematice všech těst a i samotného pečení, proto jsem si dnešní recept musela opět vypůjčit z kitchenette.cz. Nic to nemění na tom, že je velice jednoduchý a bagety výborné. A já se učím :)

Na 2 bagety potřebujeme:

150 g oloupaných, uvařených brambor
500 g pšeničné chlebové mouky
3 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí (použila jsem to, pokud budete používat čerstvé, přidáte lžičky dvě)
225 ml vody
4 lžičky oleje (použila jsem olivový)

Uvařené brambory slijeme a rozmixujeme tyčovým mixérem. V míse je smícháme s moukou a solí. Droždí si ve 225 ml vody rozpustíme a následně, společně s olejem, přilijeme do směsi. V míse vypracujeme těsto, které potom ještě cca 10 minut hněteme na vále, aby dosáhlo požadované konzistence (= aby se netrhalo, bylo pružné).

Vypracované těsto dáme zpátky do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě něco přes hodinu.

Poprvé vykynuté těsto si rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme obdélník, srolujeme ho podle delší strany a upravíme do bagetovitého tvaru (ještě trochu zarolujeme, aby se tvar prodloužil a vrstvy spojily).

Vytvořené bagety dáme na plech vyložený pečicím papírem či vymazaný, přikryjeme utěrkou a dáme ještě na hodinu kynout.

Podruhé vykynuté těsto lehce pomoučíme, na každé bagetě uděláme typické příčné zářezy a dáme péct do trouby na 35 minut při 230°C. Na dno trouby přitom umístíme menší pekáč/zapékací misku s ledovou vodou, aby těsto rostlo lépe, jak se bude tvořit pára.

Pak už jen stačí nechat bagety vychladnout (což se u nás úplně nepodařilo - dělala jsem 2 dny za sebou jednu várku, minimálně první bageta zmizela ještě za horka) a přibalit například jako svůj osobní a domácí sandwich k svačině :)

Žádné komentáře: