pondělí 24. září 2012

LEVANDULOVÉ SUŠENKY S CITRONEM




Tak, a aby nám ty levandulové výrobky k něčemu byly, naučíme se, milé děti, péct sušenky :)

Na 3 plechy sušenek budete potřebovat:

110 g změklého másla
120 g třtinového cukru
1 lžíce levandulového medu (prodávají např. v Marks&Spencer)
2 lžíce levandulového sirupu
1 vejce
200 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
nastrouhaná kůra ze 2 citronů (nejlépe bio, kůru byste měli předem rozhodně omýt mýdlovou vodou)

Máslo s cukrem utřeme do pěny, poté do něj zašleháme med, sirup a vejce. Suché přísady (mouku a prášek do pečiva) si smícháme v jiné míse a následně přimícháme do prošlehané směsi. Nakonec přidáme citronovou kůru.

Vznikne poměrně mazlavé těsto, které si vyklopíme na potravinovou folii, vytvoříme tvar válečku a do folie zamotáme. Necháme cca hodinu zamrazit.

Troubu si předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečicím papírem. Z vytvořeného válečku krájíme kolečka cca ½ cm silné a tyto sušenky pokládáme na plech v dostatečných rozestupech, aby se sušenky nespekly (ideální je tvořit nikoli horizontální, ale diagonální řady). Pečeme cca 15 minut nebo dokud nebudou sušenky jemně zlaté. Nakonec můžeme sušenky lehce posypat levandulovým cukrem.

Domácí sušenky = nejlepší sušenky ! Část hladké mouky můžete nahradit celozrnnou, dosáhnete tak lepší nutriční hodnoty a sušenky budou zdravější. Navíc, základ mají sušenky vždy stejný, a Vy tak můžete libovolně obměňovat přísady a vytvořit si tak opravdu zdravou a osobitu alternativu těch kupovaných. Rozhodně tedy alespoň budete vědět, co obsahují :)

Žádné komentáře: