pondělí 24. září 2012

DÝŇOVÁ POLÉVKA






Jedna z mých oblíbených podzimních úrod - dýně Hokkaidó. Doma nejvíc milujeme krém z ní aka dýni rozvařenou v tuku podle pana Cuketky. Ale takové vděčné jídlo (obzvlášť na ten sychravý podzim), jako je polévka, z ní můžete dělat na spoustu způsobů. Například na tento.

Na recept podle Hany Michopulu (mimo jiné zakladatelky farmářských trhů) budeme potřebovat:

400 g dýně Hokkaidó (tak polovina jedné střední dýně)
olivový olej
1 kelímek smetany ke šlehání
750 ml horké vody
sůl, pepř, muškátový oříšek (já dala ještě lístky koriandru)

Dýni si omyjeme, vydlabeme vnitřek a pokrájíme na kousky. Pekáč/zapékací misku vymažeme olivovým olejem, dovnitř poklademe dýni, kterou ještě olejem pokapeme. Dáme péct na 180°C, dokud dýně nezměkne (tak 45 minut).

Mezitím si ušleháme šlehačku (pozor, nepřešlehat, lepší je určitě v méně pevném stavu skončit) a schováme ji do lednice.

Jakmile nám dýně v troubě dostatečně změkne, necháme ji trochu vychladnout a poté rozmixujeme v hrnci společně s vodou. Polévku osolíme, opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku (případně ještě koriandr) a přivedeme k varu. Krátce povaříme a ihned sejmeme z plamene. Nakonec lehce vmícháme všechnu šlehačku a rázem můžeme podávat.

Polévka je díky šlehačce krásně nadýchaná, dokonce si na povrchu vytvoří lehkou pěnu (proto nemá tu klasicky oranžovou barvu, ale je spíše krémová). No a je vynikající ! :) Dneska jsem ji měla ke sváče u koní a MŇAM ! (Z kapitoly Kterak si přibalit ke svačině/obědu/večeři zrovna polévku, aniž bychom se museli bát, že se nám rozprskne po tašce, aniž by nám vychladla, aniž bychom potřebovali lžíci, aniž bychom museli mít místo, kde si ji můžeme ohřát : V TERMOSCE.)

Žádné komentáře: