pondělí 24. září 2012

HOUBOVÉ KOLÁČKY




Jak zpracovat další sezónní úrodu - houby. Třeba takhle. Pekla jsem u tetičky na chalupě, takže jsem konečně jednou mohla použít taky údaje o teplotě a době pečení, hehehe .D

Na 4 koláče budete potřebovat:

1 balíček listového těsta
25 g másla
300 g pokrájených lesních hub
25 g nastrouhaného parmazánu
1 prošlehané vejce
hrst nasekané petrželky
stroužek česneku nasekaný najemno
hladká mouka na poprášení
sůl, pepř

Listové těsto si rozdělíme na 4 části a z každé vyválíme kruh o průměru cca 15 cm.

Zatím si na pánvi rozehřejeme máslo a tak pět minut na něm opékáme houby. Poté je osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Vmícháme parmazán, česnek a petrželku.

Kola z listového těsta si poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta přizvedneme, vzniknou nám tak takové ‘misky’. Ty naplníme houbovou směsí. Okraje těsta u každého koláčku nakonec ještě potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme cca na 190°C dokud nám okraje těsta krásně nezezlátnou.

Tyhle koláčky jsou delikátní, pokud nejste příznivci smaženice a podobných, je to efektivní způsob, jak zpracovat čerstvé houby a ještě si opravdu pochutnat. A samozřejmě, pokud ovládáte umění tvorby listového těsta, nic Vám nebrání použít svoje, domácí. Ne nic Vám nebrání, vy ho prostě použijete, protože víte jak je čerstvé, co obsahuje a že je bez stabilizátorů. Lepší, ne ? .)

Žádné komentáře: