pondělí 24. září 2012

LEVANDULE






..a tři způsoby, jak ji použít v kuchyni

Levandule. Má nezaměnitelnou vůni a její zklidňující účinky jsou dnes již notoricky známé. To, že se používá v kosmetice a aromaterapii, nikoho nepřekvapí, ale rozhodně zajímavé je její využití v kuchyni. Ne nadarmo je totiž levandule nedílnou součástí provensálského koření.

Levandule pochází ze Středomoří, avšak nejvíce se pěstuje v jižní Francii - Provence. Já si její květy ale opatřila u nás v Čechách, na poli, během praxe na České zemědělské univerzitě. (Jasně. Přesněji - nakradla na pokusném a demonstračním pozemku institutu tropů a subtropů, přiznávám se)
Usušila jsem je a konečně se dostala k tomu, co jsem měla už dlouho v plánu - využít ji při pečení. Předtím jsem si ji ale upravila do 3 podob.

1. Levandulový extrakt

1 dcl vodky
1 lžíce levandulových kvítků

I při výrobě většího množství byste se měli držet tohoto poměru. Levandule je velice aromatická a v jídle by se s ní mělo zacházet spíše střídmě. Lžíci levandule tedy naložíme do vodky, uzavřeme a týden necháme macerovat. Poté přecedíme a výsledkem je silný levandulový extrakt, který se dá využít do všech možných dezertů například místo obligátního vanikového.

2. Levandulový sirup

2,5 dcl vody
200 g cukru
1,5 lžíce levandulových kvítků

Vodu i s cukrem a levandulí přivedeme k varu a povaříme 2 minuty, poté přecedíme a necháme vychladnout. Sirup je velmi sladký (ano, je to sirup) a intenzivně voňavý. Dá se využít jak při pečení, tak po doředění vodou jako skvělý nápoj! Navrch ještě s kolečkem citronu :)

3. Levandulový cukr

500 g cukru krupice
1 lžíce levandulových kvítků

Cukr smícháme s kvítky a uzavřeme ve sklenici cca na týden. Dostaneme tak skvěle ovoněný cukr, který můžeme opět využívat při různorodém pečení například místo cukru vanilkového.

Pokud jste fanoušky levandulového aroma, doufám, že se alespoň jedna její metamorfóza u Vás v kuchyni zabydlí. U mě osobně nejvíc vede sirup - uvařila jsem si ho pak ještě litr a piju ho stále. (Jako kam se hrabe bezinkovej .))) )

Žádné komentáře: