pátek 2. listopadu 2012

BANÁNOVÉ CUPCAKES S KARAMELOVOU PĚNOU




Na víkend mám pro Vás recept, který po mě po poslední akci vyžadovalo strašně moc lidí. Že prý nejlepší cupcakes, výborná poleva, křupavý karamel... Takže vlastně obrovská výhra pro mě. A i pro Vás, jakmile se do nich pustíte ! :)

Tenhle recept jsem sestavila ze třech různých. Klasické banánové muffinky, karamelová dortová pěna a karamelové ozdoby - spirálky a podobně. Těsto na samotné muffiny je z joyofbaking.com a má stačit na 12 klasických dortíků. Mě se jich pravidelně z této dávky daří vyrobit více, zhruba 15 - ale pokud je budete chtít pořádně veliké, myslím, že přes 12 byste se neměli dostat.

Na 12 - 15 středních muffinů budete potřebovat:

230 g hladké mouky
150 g cukru krupice
1 lžičku prášku do pečiva
¼ lžičky sody bicarbony
¼ lžičky soli
1 lžičku skořice
2 vejce, lehce prošlehaná
113 g másla, rozpuštěného a zchlazeného
3 velké, hodně zralé banány, rozmačkané
1 lžičku vanilkového extraktu

V jedné misce si promícháme ‘suché’ ingredience - mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl a skořici. V menší potom banány, vajíčka, máslo a vanilkový extrakt. Pomocí gumové stěrky lehce zamícháme tekutou část do sypké a dáme pozor, abychom nepřemíchali.

Těstem plníme formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky asi do ¾ objemu. Pečeme při 180°C cca 20 minut, nebo dokud z těsta nevyjde čistá špejle.

Hotové muffiny necháme zchladnout do pokojové teploty.

Na polevu budeme potřebovat:

půl plechovky karamelizovaného Salka/Condé (buď plechovku vaříme 2,5 hodiny ve vodě, nebo koupíme hotové karamelové)
2 plátky želatiny
180 ml smetany ke šlehání

Želatinu si namočíme do 2 lžic studené vody a necháme chvíli nabobtnat. Ušleháme si šlehačku a půlku jí smícháme s karamelizovaným kondenzovaným mlékem. Na mírném plameni rozpustíme želatinu, přidáme ji do směsi a opatrně vmícháme druhou polovinu šlehačku. Dáme zchladit do lednice.

Na karamelové ozdoby budete potřebovat:

¼ hrnečku vody
¼ hrnečku golden syrupu (prodávají např. v Marks and Spencer), kukuřičného sirupu, popř. lze úplně vynechat a pracovat jen s klasickým karamelem (to jsem si také vyzkoušela, u ozdob k Nejčokoládovějšímu dortu) - pak platí pravidlo voda : cukr 1:2 + špetka soli
2 hrnečky cukru

Ingredience si smícháme a zahříváme ve vyšším hrnci s tlustým dnem. Přečkáme fázi varu, fázi opětovného zhoustnutí (bez sirupu budete mít najednou zase pouze sypký bílý cukr), až se za stálého míchání dostaneme k tekutému karamelu jantarové barvy. Odstavíme z plotny a počkáme, až karamel lehce ztuhne. Potřebujeme opravdu už skoro tuhou konzistenci, aby šlo s karamelem pohodlně pracovat. Pramínkem karamelu pak vytváříme rozličné ozdoby, namotáváním na kovové držadlo metličky vyrobíme spirálky, apod. Krásný postup a vůbec inspirace, je zde http://duhlicious.com/2010/05/sugar-work-caramel-spiral/

Cupcakes poté zdobíme pěnou pomocí trezírovacího sáčku s libovolnou koncovkou a nakonec přidáváme karamelové ozdoby. Necháme ještě lehce vychladit a můžeme podávat.

Dobrou sladkou chuť !

Žádné komentáře: