pátek 16. listopadu 2012

PUDINKOVÝ KOLÁČ S KARAMELEM A POMERANČI




Tak tenhle koláč aspiruje na nejlepší věc, co si můžete na podzim/v zimě upéct. A říkám to nejen já, ale i banda strávníků a jejich SMS zprávy, že tohle teda jo a minimálně ještě pětkrát.

Přiznávám, našla jsem ho v listopadovém Apetitu, ale domácím testem prošel více než úspěšně, takže ho zkrátka musím poslat i dál. Recept jsem lehounce upravila k domácímu stavu zásob.

Na koláč budeme potřebovat:

Náplň
3 žloutky
85 g krupicového cukru (lépe přirodní)
1 lžíci hladké mouky
1 lžíci kukuřičného/bramborového škrobu
250 ml mléka (recept uvádí nízkotučné, neboť je zařazen do kapitoly o lehkých dezertech. Já ale odmítám tyhle náhražky, resp. bílou vodu, použila jsem tedy plnotučné)
nastrouhanou kůru z 1 pomeranče (nejlépe v biokvalitě kvůli chemickým látkám obsaženým v kůře - popřípadě pořádně omytý mýdlovou vodou)
3 pomeranče na kolečka, s okrájenou kůrou a bílou dužinou
50 g krupicového cukru
trochu vody

Korpus
1 bílek
listové těsto rozválené na pečicím papíře (použila jsem již hotové a předpřipravené těsto, srolované do ruličky. Recept původně uvádí těsto filo - je mnohem méně tučné než těsto listové. K sehnání je např. v Marks&Spencer, u Semil, kde jsem pekla já, bohužel ne :) )

Žloutky a cukr si dáme do vyšší mísy a pár minut šleháme, aby nám směs mírně zesvětlala a zhoustla. Poté zašleháme lžíci mouky a lžíci škrobu.

Mléko nalijeme do rendlíku, přidáme pomerančovou kůru a zahříváme k bodu varu. Jakmile začne mléko lehounce vřít, sejmeme z ohně a taktéž zašleháme do žloutkové směsi.

Tuto směs poté do rendlíku vrátíme a vaříme jako pudink - tj. aby zhoustla a prošla varem. Nepřetržitě mícháme, směs má velkou tendenci se připalovat.
Zatímco nám pudink bude chladnout, vymažeme si dortovou formu máslem a vyložíme těstem (okraje budou vysoké cca 4 cm). Povrch potřeme bílkem a pečeme na 200°C cca 10 minut, s tím, že těsto máme zatížené fazolemi nebo rýží na pečicím papíru, aby se nám nenafouklo. Poté zátěž sundáme a dopékáme dozlatova (pokud se těsto ještě nafoukne, můžeme ho lehce propíchat špejlí). Necháme vychladnout.

Pudink si prošleháme dohladka, rovnoměrně naneseme do korpusu a necháme cca 30 minut chladit. Poté koláč poklademe pomeranči a pokapeme karamelem (ten si připravíme z cukru a vody - zahříváme a vaříme, dokud nebude směs krásně jantarová. Pozor, abyste karamel nespálili, bude pak odporně hořký.). S velkým úspěchem podáváme :)

Žádné komentáře: