středa 28. listopadu 2012
ČESNEKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA
Jestli mám něco z 'polévkové říše' obzvlášť ráda, pak jsou to krémové polévky. U česnečky to platí obzvláště - smetana skvěle zjemní chuť česneku a pokud polévku podáváte ihned po promixování, je lehká jako obláčky.
Díky knize Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka mám na ní jeden skvělý recept.
Na 4 pořádné porce polévky budeme potřebovat:
100 g česneku + 2 stroužky navíc
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce + 1 lžičku másla
1,2 l kuřecího vývaru
200 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
bílý pepř
sůl
Připravíme si česnekovou jíšku. Ve větším kastrolu si rozpustíme 3 lžíce másla. Mezitím si oloupeme 100 g česneku, rozmáčkáme nožem naplacato a orestujeme ho na másle (dáme pozor, aby nám nezhnědl). Zasypeme moukou a necháme lehce zpěnit.
Jíšku zalijeme vývarem, pořádně promícháme a přidáme muškátový oříšek, pepř a sůl. Polévku pak necháme cca 30 minut vařit na nejmenším plameni.
Po 30 minutách polévku odstavíme, přilijeme smetanu a poctivě promixujeme. Přecedíme do čistého hrnce a těsně před podáváním ještě prošleháme. Podáváme s plátky česneku navíc, orestované na lžičce másla.
Dobrou chuť !
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
1 komentář:
Na naléhání mého italského muže, který "krémovou česnekovou" okusil kdesi v Čechách a na první ochutnání se zamiloval, jsme ji dnes společnými silami ukuchtili - jíška zpočátku vypadala podezřele, ale čím víc to spělo ke konci, tím to bylo lepší :) výsledek - maximální spokojenost dokonce i v římské kuchyni :)
Okomentovat