pátek 23. listopadu 2012

VANILKOVÉ CUPCAKES S LEVANDULOVÝM KRÉMEM




Tak, do třetice všeho dobrého publikuji recept na poslední druh cupcakes, podávaný na prvním ročníku festivalu lemma2012. Vanilkové těsto je z webu joyofbaking.com, levandulový máslový krém pak výplod mé mysli.

Chuťově jdou obě složky skvěle dohromady - jen pozor, pokud nejste vyloženě milovníky
velmi sladkých krémů. Máslový krém je opravdu cukrovo-tuková bomba. Je velice oblíbený v USA jako ‘confectioners frosting’ - výborně se na něj, díky máslu, vážou přichutě a po ztuhnutí je opravdu nejlepší do dortů potahovaných marcipány a fondány. Jestli přemíru cukru tedy snášíte spíše špatně, potom cupcakes zdobte velmi střídmě - stačí je navrchu krémem jen lehce máznout a dozdobit například libovolným zdobením.

Na cca 12 cupcakes budeme potřebovat:

113 g změklého másla
130 g cukru krupice (nejlépe přírodní, nicméně pokud použijete klasický bílý, dortíčky zůstanou krásně světlé)
3 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu
kůru z jednoho biocitronu
195 g hladké mouky
1 a ½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
60 ml mléka

230 g cukru moučka
113 g změklého másla
1 lžičku levandulového extraktu
2 lžíce mléka nebo smetany
trošičku fialového potravinářského barviva

V jedné míse si utřeme máslo s cukrem pomocí mixeru, dokud nebude směs krásně lehká a nadýchaná. Poté začneme přidávat vejce; jedno po druhém vždy poctivě zašleháme do směsi. Nakonec ještě zašleháme vanilkový extrakt.

V druhé míse si promícháme suché ingredience - citronovou kůru, prášek do pečiva, mouku a sůl.

Následně natřikrát přidáváme suchou směs a mléko střídavě do našlehané máslové směsi. Začneme moukou, pořádně promixujeme na nejnižší rychlost, přidáme mléko, znovu promixujeme, potom zase mouku... A tak dále.

Tímto těstem plníme muffinovou formu vyloženou papírovými košíčky a pečeme na 180°C 17 - 20 minut nebo dokud nevyjde špejle suchá. Dáváme pozor, abychom dortíky nepřepekli. Upečené dortíky necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme máslový krém. Máslo si pomocí mixeru prošleháme dohladka. Přimixujeme levandulový extrakt. Poté přidáváme cukr, opět na několikrát a na nejnižší rychlost. Nakonec přidáme mléko (popř. smetanu) - mixujeme na nejvyšší rychlost asi 4 minuty, dokud nebude poleva krásně nadýchaná, a obarvíme potravinářským barvivem.

Cupcakes zdobíme pomocí trezírovacího sáčku nebo jen tenkou vrstvou polevy, namazanou na vršek dortíku.

Dobrou chuť !

Žádné komentáře: