pondělí 12. listopadu 2012

RED VELVET





...v překladu ‘červený samet’. Dort pocházející z New Yorku, z menu hotelu Waldorf-Astoria. Dnes o něm můžeme mluvit jako o jednom z nejoblíbenějších v Americe.

Korpus je totiž opravdu sametový - krásně červený a jemný. Už při přípravě těsta je hmota neuvěřitelně ‘krásná’ :) Já jsem ho pekla ve formě cupcakes, ale stejně tak si z daného množství můžete upéct i klasický dort. Opravdu vřele doporučuji - úspěch zaručen ! Recept jsem převzala z blogu Chez Lucie.

Na 15 cupcakes nebo 1 dort budeme potřebovat:

250g hladké mouky
½ lžičky soli
15g holandského kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice (lépe přírodní)
2 velká vejce
240ml podmáslí
červené potravinářské barvivo
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
250g čerstvého sýra (Buko, Philadelphia, Lučina...)
50g moučkového cukru
180ml smetany ke šlehání (1 kelímek)

Vezmeme si velkou mísu, do ní prosijeme mouku, kakao a sůl.

Změklé máslo utřeme s cukrem v robotu, food procesoru nebo ručním šlehačem do světlé pěny a vmícháme obě dvě vejce.

V menší misce/nádobě pak prošleháme podmáslí s potravinářským barvivem.

Následně tvoříme těsto tak, že do máslové směsi přidáváme natřikrát střídavě moučnou směs a podmáslí. Autorka použila food processor - nechala těsto zpracovávat na nejnižší otáčky, vždy přidala třetiny ostatních směsí, nechala chvíli míchat, opět přidala...
Já jsem stejně dobře vyšla s klasickým ručním šlehačem - food processorem bohužel ještě nedisponuji, nicméně požadovaná konzistence vyšla krásně - jakmile přidáte poslední část směsí a promícháte, těsto bude hladké jako samet.

Poté si do skleničky nalijeme ocet a přidáme sodu, vzniklou pěnu rychle vmícháme do těsta.
Těsto plníme buďto do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky, nebo do vymazané dortové formy, vyložené pečicím papírem. Necháme péct na 180°C do té doby, než vyjde špejle čistá (ale dáme pozor, abychom nepřepekli).

Jakmile máme upečeno, necháme korpusy chladnout a připravíme si krém - sýr s cukrem utřeme v míse. Vedle si vyšleháme smetanu do tuha a obě tyto složky smícháme. Krém necháme před zdobením alespoň chvíli chladit.

Cupcakes zdobíme cukrářským sáčkem podle naší fantazie; dort si jednou či dvakrát prokrojíme, naplníme krémem, pospojujeme zpátky a zbytkem krému ho potřeme celý. Necháme vychladit.

Dobrou chuť !

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

buy tramadol online cod overnight can you buy tramadol mexico - buy tramadol online for saturday delivery