neděle 3. března 2013

PRINSESSTÅRTA





Švédský tradiční dort, který můžete jistojistě potkat v IKEA. Skládá se z jemného piškotu, šlehačky, ovoce a marcipánu, takže Vám nic nebrání zkusit jeho výrobu i doma a potěšit tak kdejakou malou i velkou princeznu.
Dort se úplně původně jmenoval Grön tårta, tedy Zelený dort, ale protože si ho velice oblíbily právě švédské princezny, stal se z něj Prinsesstårta. Recept je podle šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Na piškotový korpus budeme potřebovat:

4 vejce (bílky X žloutky)
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
40 g rostlinného oleje
120 g cukru krupice
špetku soli
140 g polohrubé mouky

Žloutky vyšleháme s citronovou kůrou a postupně přišleháváme olej. Poté si vyšleháme i bílky - společně s cukrem a špetkou soli na pevný, lesklý sníh.

Do sněhu přidáme vyšlehané žloutky a zlehounka promícháme. Nakonec přisypeme mouku a vše spojíme. Čím lehčeji budeme míchat, tím bude piškot měkčí a nadýchanější, takže spíše opatrně.

Pečeme v klasické dortové formě na střední teplotu asi 25 minut, dokud nebude korpus zlatý. Necháme vychladnout.

Náplň a zdobení dortu:

1 l smetany ke šlehání
4 sáčky ztužovače šlehačky
1 sáček vanilkového cukru
1 konzerva mandarinek (312 g, slitá a okapaná)
asi 4 lžíce ovocného jamu (použila jsem malinový)
500 g marzipánu nebo fondánu (podle receptu, já jsem osobně zvyklá používat mnohem menší množství, protože vždy vyválím hodně tenké placky. Záleží tedy na Vás, s jak velkou vrstvou se Vám pracuje nejlépe)
zelené potravinářské barvivo (sypké rozpuštěné v kapce vody, nebo gelové)

Vychladlý korpus si jednou prokrojíme. Ze smetany vyšleháme šlehačku za použití všech ztužovačů a 1 sáčku vanilkového cukru.

Připravíme si spodní část korpusu, kterou nejprve potřeme zhruba polovinou jamu, pěkně rovnoměrně, po celém povrchu. Jam potřeme trochou šlehačky, na kterou navrstvíme mandarinky. Přidáme ještě jednu vrstvu šlehačky a přiklopíme vrchní částí korpusu.

Vrchní část potřeme zbytkem jamu a na něj navrstvíme zbytek šlehačky. Já jsem pekla dort kopulovitý, takže jsem šlehačku vrstvila do kopule. Pokud si z nějakého důvodu na tento tvar netroufnete, nevadí, rozvrhněte si šlehačku tak, aby Vám vyšla na dort klasického tvaru (tj. například použijte více šlehačky i do spodní části dortu). Šlehačkou potřeme i boky dortu a dáme ztuhnout do lednice.





Tento dort je nejlepší potahovat tak nějak těsně před plánovanou konzumací, protože šlehačka přece jenom není máslový krém, obsahuje velké množství vody a voda nám marcipán i fondán rozpouští. Není to tedy na dlouhé skladování.

Marcipán si obarvíme (můžeme buď úplně předem, ale stačí i těsně před potahováním) na světle zelenou barvu. Zapracování barvy tak, aby byla jednolitá, je trochu pracnější. S marcipánem/fondánem pracujeme na ploše vysypané buď moučkovým cukrem nebo škrobovou moučkou. Jakmile máme hmotu obarvenou, vyválíme ji do kulaté placky o průměru zhruba o 2 cm větším, než je průměr dortu. Doporučuji si plochu speciálně na válení hodně podsypat, aby se nám marcipán při zvedání nepřilepil a nepotrhal.

Vyválenou placku zvedneme pomocí obou rukou a přeneseme na vychladlý dort. Pracujeme rychle a marcipán po celém povrchu uhladíme. Přečnívající okraje odřežeme a zbytky použijeme na zakamuflování různých nedokonalostí (například spodního lemu). Poslední originální úpravou je pak lehké pocukrování dortu moučkovým cukrem.

Dort dáme ještě na chvíli zatuhnout do lednice a nejlépe hned podáváme, maximálně tak do 24 hodin. Čím déle budete vyčkávat, tím více Vám marcipán navlhne, což samozřejmě závisí i na tloušťce potahové vrstvy. Princezna je nádherně lehoučký, až obláčkový dort, takže si to nepokažte :) Dobrou chuť!



Žádné komentáře: