sobota 23. února 2013

OŘECHOVO-KÁVOVÝ DORT




Na komornější narozeninové oslavy není nejnutnější péct honosné, potahované dorty. Nebo alespoň podle mého soudu. V rámci tradice darování dortů a různých dobrot, kterou udržuji už asi dva roky, jsem se tedy rozhodla pro takovou nenápadnou verzi. A výsledek? Jednoduše geniální!

...to samozřejmě nejsou má slova, samochvála smrdí a vůbec. Pravdou ale zůstává, že se mi dort povedl, to je prostě fakt (přece jen se nakonec pochválit trochu musím :). Takový základní recept jsem objevila v mých zápiscích různých dezertů, které mne zaujaly. A upravila na tu správnou, slavnostní chuť (ahahah).

Na jeden menší dort budeme potřebovat:

100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
150 g hladké mouky (já použila půl na půl klasickou hladkou pšeničnou a celozrnnou špaldovou)
2 vejce
1 lžičku prášku do pečiva
1 espresso (tj. 30 ml kávy připravené ze 7 gramů mletých zrn) - pokud nemáte espressovač, použijte lžíci instantní kávy rozpuštěnou v 30 ml horké vody
asi 3 hrsti opražených, nasekaných vlašských ořechů

250 g mascarpone
40 g třtinového cukru
2 lžičky instantní kávy
3 lžíce rumu
dvě hrsti opražených vlašských ořechů, půl na půl vcelku a nasekaných

(dort jsem dělala z poloviny ingrediencí, aby byl tak akorát pro maximálně osm lidí - pokud tedy chcete dělat klasickou velikost do klasické dortové formy, množství ingrediencí zdvojnásobte)

Připravíme si korpus. Nejprve utřeme máslo s vejci, cukrem a kávou, až poté přidáme mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ořechy.

Těstem plníme vymazanou dortovou formu a dáme péct na střední teplotu (tak 180°C) dokud nebude dort hotový (špejle nevyjde suchá).

Hotový korpus necháme vychladnout, poté ho jednou či dvakrát podélně prořízneme.

Připravíme si náplň. Mascarpone smícháme s třtinovým cukrem. Instantní kávu rozmícháme v rumu a vmícháme do mascarpone. Směsí potřeme spadní část dortu, přiklopíme horní částí (popřípadě prostřední, kterou taktéž potřeme a přiklopíme horní) a potřeme celý dort z vrchu i po obvodu. Dort zdobíme ořechy, můžeme posypat kakaem. Dáme vychladit do lednice, před podáváním necháme dort tak pět minut povolit.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: