čtvrtek 21. února 2013

SALÁT S KUŘECÍMI KOUSKY A KARAMELIZOVANOU CIBULKOU




Začal další semestr, doba neustálého vymýšlení různých obměn jídel ‘’to go’’, aby měl člověk přes celý den vůbec co obědvat. Já sázím na různé saláty. Většinu z nich byste jistě vymysleli i sami, ale teď se mi povedl jeden, o který se s Vámi podělím.

Recept je na jednu porci a rozdělila jsem ho na dvě části - kuře s cibulkou a samotnou zeleninu. Nejprve si tedy připravíme maso:

150 g kousků kuřecího masa z prsních nebo stehenních řízků
půl lžíce dijonské hořčice
půl lžíce hořčice hrubozrnné
půl lžíce olivového oleje
pár střiků balsamikového octa
citronová šťáva
sůl
(můžeme přidat například i trochu medu)

1 cibule (žlutá nebo červená) nakrájená na půlkolečka
půl lžíce olivového oleje
pár střiků červeného vinného octa (já jsem konkrétně použila malinový balzám - octovou specialitu z Vom Fass)

Kuřecí kousky si naložíme do marinády ze zbývajících ingrediencí a necháme nejlépe přes noc uležet.
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a na mírném ohni na něm orestujeme cibuli (aby nezhnědla, jen změkla. Podle potřeby lehounce podlijeme horkou vodou.) Zastříkneme vinným octem a ještě krátce restujeme. Přidáme kuřecí maso v marinádě, lehce podlijeme vodou a opékáme 5-10 minut (dokud maso nebude hotová a cibule měkká a sladká).

Mezitím si připravíme salát:

4 hrsti polníčku
2 rajčata nakrájená na půlkolečka
1 bílá paprika (nakrájená)
trochu balsamikového octa, olivového oleje a soli

K promíchanému salátu následně přidáme orestované maso s cibulkou. Salát je výborný samozřejmě rovnou čerstvý, s teplým masem, ale skvěle zasytí i když si ho přibalíte s sebou. Dobrou chuť!

Žádné komentáře: