pátek 8. února 2013

MOCHA MUFFINY





Odvrácená strana pečení a záliby v cukrařině je ta, že když potřebujete hubnout, jde to dost špatně dohromady. A tak se na to buď můžete vykašlat, nebo zatnout zuby a pokračovat. A pokud chcete pomoct mamince s jídelníčkem na zahraniční cesty pro zbytek rodiny, prakticky Vám nic jiného nezbývá. Takže jsem to zvládla (to sebezapření!) a zvolila recept, který jsem pekla už několikrát, aby se proces ochutnávání co nejvíce minimalizoval. Pro Vás ostatní - s chutí do toho!

Na 12 muffinů budeme potřebovat:

2 vejce
120 ml podmáslí
120 rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový...)
60 ml kávy pokojové teploty (tj. například dvě klasická espressa, ale můžete připravit i silnou instantní)
1 lžičku vanilkového extraktu
130 g hladké mouky
95 g celozrnné mouky (použila jsem hladkou špaldovou, ale pokud zrovna nemáte, je samozřejmě možné péct jenom z hladké)
25 g pravého kakaa
150 g třtinového cukru (množství cukru jsem redukovala- originál receptu z joyofbaking.com uvádí 205 g, ale už ze zkušenosti vím, že tyhle americké recepty jsou tuze přeslazené, tudíž se vyplatí používat cukru rozhodně méně. Pokud máte rádi přeslazené, postupujte podle originálu :))
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžičku sody bicarbony
¼ lžičky soli
4 hrsti nasekaných vlašských ořechů (to si samozřejmě můžete upravit podle chuti - jiné ořechy a jejich množství. Dále můžete přidat i dvě hrsti nasekané čokolády či čokoládových čoček...)

Ve větší míse si smícháme tekuté ingredience - tedy vejce, podmáslí, olej, kávu a vanilkový extrakt. Lehce prošleháme.

V druhé míse promícháme mouky, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Poté ještě vmícháme ořechy, popř. čokoládu.

‘Suché’ ingredience přidáme do tekutých a promísíme. S mícháním a spojováním obou složek do nepřeháníme, těsto bychom pak ‘ubili’ a muffinky by byly zdrclé.

Těstem plníme muffinové formy vyložené papírovými košíčky nebo pečicím papírem. Pečeme cca 20 minut při teplotě 190°C nebo dokud nevyjde špejle suchá. (Dáme ale pozor, abychom muffiny ‘nepřepekli’ a nebyly potom vysušené spíše než vláčné.)
Hotové muffinky můžete i zamrazit na horší časy :)

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: