čtvrtek 21. února 2013

ČOKOLÁDOVÉ SOUFFLÉ




Recept na dezert pro ty z Vás, kteří chcete opravdu ohromit. Kteří chystáte honosnější, vícechodové menu. Anebo pro Vás, kteří hledáte výzvu či si chcete jen odškrtnout další políčko na Vašem cukrářském ‘’to do’’ listu. Čokoládové soufflé je totiž jeden z nejdokonalejších dezertů.

Já se můžu pochlubit tím, že se mi povedlo skvěle hned napoprvé. Ale nemálo k tomu přispěl recept, který mám od pana Cuketky (a ten pochází původně od samotného Gordona Ramsaye) a který je opravdu polopatický a plný vychytávek. Pokud dodržíte pár základních pravidel, úspěch je zaručen.

Na dvě až tři mističky budeme potřebovat:

trochu másla (na vymazání mističek)
trochu jemně nastrouhané čokolády (brala jsem z množství viz níže)
20 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
200 ml mléka
200 g kvalitní hořké čokolády (nalámané)
4 vajíčka (bílky X žloutky)
150 g moučkového cukru

Nejprve si připravíme mističky. Existují samozřejmě misky přímo na soufflé, ale vůbec nejsou podmínkou. Jedinou podmínkou je, aby měla nádoba kolmé stěny. Takže pokud máte doma například hrnečky tomu odpovídající, skvěle Vám poslouží i ty. Vymažeme je máslem, dáme na chvíli zatuhnout do ledničky, poté znovu vymažeme a vysypeme strouhanou čokoládou.

Těsto se skládá ze dvou částí - základu a našlehaných bílků. Základ si připravíme dříve. Mléko si nalijeme do kastrůlku, rozmícháme v něm škrob a na mírném plameni zahříváme. Jakmile se směs stane konzistencí podobná řídkému jogurtu, přidáme čokoládu a rozmícháme do rozpuštění. Směs se srazí, ale žádný strach. Přidáme žloutky a směs rozmícháme dohladka.

Následně vyrobíme sníh z bílků. Použijeme buď metličku nebo ruční šlehač. Já osobně jsem použila šlehač, je to bezesporu pohodlnější, ale musíme dát o to větší pozor, abychom sníh nepřešlehali! Šleháme na nejmenší rychlost do té konzistence, kdy sníh zvětší svůj objem a bude lesklý a vlhký. V té chvíli naněkolikrát zašleháme moučkový cukr.

Nyní bílky a základ spojíme dohromady. Chce to trpělivost. Bílky přidáváme naněkolikrát do základu. Pracujeme pomalu, gumovou stěrkou, obě složky spíše překlápíme přes sebe. Pokud bychom směs přemíchali, soufflé by nebylo nadýchané a spíše by se srazilo, než by stoupalo nahoru. Takhle vznikne nádherná směs (dokonce ještě hezčí než na Red Velvet).

Pečení á la alchymie

Přichází nejnapínavější část. Mističky naplníme směsí až po okraje mističek (které nenecháváme upatlané). Pokud máte troubu s nastavitelnou teplotou, oficiálně se soufflé peče 6 až 8 minut při teplotě 180°C. Zde přichází ale ona vychytávka, která pomůže mně podobným majitelům starých plynových trub - při pečení použijeme vodní lázeň.

Vodní lázeň nám totiž pomůže k tomu, abychom soufflé nepřepekli, dopekli, krásně zvětšilo svůj objem a zároveň nám v troubě nevybouchlo. Mističky tedy umístíme do pekáčku naplněného vodou do výšky hladiny asi 2 cm a takto pečeme na mírnou teplotu 15 až 20 minut. Po uplynutí doby soufflé, které díky lázni zpevnilo, zmatnělo na povrchu, ale nahoru nevystoupalo, vyjmeme a necháme ještě chvíli dopéct na o něco vyšší teplotu mimo lázeň. Vychází to cca tak na pět minut a soufflé během té doby krásně naroste do výšky.

Soufflé se po upečení musí servírovat maximálně do tří minut, poté se to stává čím dál riskantnějším. Čím déle stydne, tím více opadává a nakonec vypadá jako ošklivá zdrclá hnědá hmota. Chuť je ale jednoduše božská. Servírujeme maximálně poprášené moučkovým cukrem, žádné ostatní zdobení není třeba. Dobrou chuť!

Žádné komentáře: