středa 17. října 2012

CITRONOVÝ NEPEČENÝ DORT Z RICOTTY






Pokud si chcete ještě naposledy zavzpomínat na léto a upéct si k tomu něco správně letně osvěžujícího, doporučuju tenhle dort/koláč. V podstatě je to taková variace na cheesecake, ale mnohem lehčí a nadýchanější.
Na dortovou formu o průměru 20 cm budeme potřebovat:
2 bílky
nastrouhaná kůra a šťáva ze dvou citronů (nejlépe bio, každopádně je třeba kůru omýt mýdlovou vodou)
4 lžíce likéru Limoncello (italský citronový likér - dodá šmrnc, ale nemusí být)
1 a 1/2 lžíce želatiny v prášku
250 g ricotty
150 ml bílého jogurtu
5 lžic tekutého medu
180 g drcených máslových sušenek (ručně nebo válečkem)
1/2 lžičky mleté skořice
80 g másla + na vymazání


Korpus si připravíme stejně jako na cheesecake - sušenky smísíme se skořicí a rozpuštěným máslem a následně hmotu natlačíme do vymazané formy vyložené pečicím papírem a vyrovnáme do placky. Takto připravenou formu dáme na 30 minut do ledničky.

Bílky si ušleháme ve větší misce do tuhého sněhu. Do odměrky vymačkáme citrony, přilijeme Limoncello a dolijeme studenou vodou do 150 ml. Želatinu si vysypeme do misky, tuto směs přes ni přelijeme a necháme ji tak 3 minuty nabobtnat.

Připravíme si vodní lázeň, do této vložíme misku se želatinou a za stálého míchání zcela rozpustíme. Necháme zchladnout.

Dále si ušleháme ricottu, jogurt a med a tuto směs přilijeme do želatinové směsi, spojíme a nakonec jemně vmícháme bílky (nejlépe gumovou stěrkou - jen tak převracet těsto, čím víc do toho budete 'bušit', tím méně Váš dort bude nadýchaný)

Dort necháme alespoň 5 hodin chladit.

Žádné komentáře: