Chtěla jsem něco jednoduchého, rychlého, sladkého, na co budu mít všechny přísady pěkně ve špajzu. Použila jsem tedy své oblíbené těsto, upravila přísady a vyšla mi tahle výborná a zdravá variace na takovou tu úplně klasickou jahodovou buchtu...
A ačkoli je nákup jahod na začátku dubna ještě dosti prapodivný, těch půl kila za dvacku jsem prostě koupit musela - medaili za zralost by tedy jistě nedostaly, ale nebyl to žádný extrém (Taky mám nějakou soudnost.). Takže jsem si pochutnala jak na čerstvých, tak i na koláči!
Na koláč do klasické dortové formy budeme potřebovat:
- 250 g jemně mleté (hladké) celozrnné špaldové mouky
- 160 g třtinového cukru
- 2 lžičky sody bicarbony
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 160 ml sojového mléka
- 1 lžičku drcené vanilky
- 2-3 hrsti strouhaného kokosu
- asi 300 - 400 g jahod, pokrájených na kousky
- moučkový cukr na dokončení
Nejdříve si smícháme mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva, sůl, kokos a vanilku. Zvlášť prošleháme vejce se smetanou, nakonec ještě přišleháme mléko.
Vaječnou směs přidáme do té moučné, lehce smícháme a vzniklé těsto nalijeme do vymazané, pečicím papírem vyložené dortové formy.
Jahody vezmeme a bez nějakého většího ladu a skladu je poházíme po povrchu těsta. Dáme péct asi na 30 minut na klasických 180°C, nebo dokud nevyjde špejle jen s pár vlhkými drobky.
Vychladlý koláč vyndáme z formy a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
3 komentáře:
No super a já mám poslední zbytek z těch dvoukilo brambor. :-)
...teda jahod, hehe ;)
.)) Hele jeste to musim upravit - zapomnela jsem, ze jsem tam davala jeste kokos .D tak se jeste neunahluj moc .)
Okomentovat