středa 22. května 2013

LIMETKOVÉ CUPCAKES





Tyhle dortíky si zatím zamiloval každý, kdo je ochutnal. A že jsem je pekla tolikrát! Navíc už se blíží léto, takže tyhle osvěžující cupcakes přijdou vhod nejen na každý piknik.

Používám recept nalezený na blogu Chez Lucie a jeho hlavní přednost je v tzv. sirupovaném těstě, tedy když do ještě horkého muffinu uděláme několik dírek a celý povrch polijeme vyrobeným citrusovým sirupem. Je to šťavnaté, výtečné. Na recept Vám postačí tak 5-6 limetek.

Na 12 cupcakes budeme potřebovat:

200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150 g krupicového cukru
4 vejce
150 ml zakysané smetany
150 ml chuťově neutrálního rostlinného oleje (řepkového, slunečnicového...)
3 lžičky limetové kůry
4 a ½  lžíce limetové šťávy

4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce limetové šťávy

Na polevu:
375 g čerstvého sýra (Philadelphia, Buko, popř. i Lučina)
90 g moučkového cukru
4 a ½ lžíce limetové šťávy
trochu zelené potravinářské barvy

Nejprve si upečeme muffiny - v jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. V druhé potom vejce, smetanu a olej, které lehce prošleháme. Obě složky následně smícháme a přidáme limetovou šťávu a kůru. Pečeme ve formě na muffiny vyložené papírovými košíčky dozlatova.

Během pečení si připravíme sirup - moučkový cukr smícháme s 3 lžícemi limetkové šťávy. Tímto sirupem budeme polévat horké muffiny hned po vytažení z trouby. Každý muffin si několikrát propícháme špejlí po celé jeho ploše a polijeme - sirup se krásně rozlije a vsákne do těsta.

Dortíky pak necháme chladnout a připravíme si polevu. Čerstvý sýr prošleháme s cukrem a vmícháme limetovou šťávu a barvivo (jen do světle zelinkavé barvy). Touto polevou pak pomocí cukrářského sáčku zdobíme jednotlivé dortíky. Pokud cupcakes někam povezeme, necháme je pro jistotu ještě chvíli zatuhnout v ledničce.

Dobrou chuť!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Limetky? Vážne? Fajn,najprv keď som to videla tak som si pomyslela že: "Preboha, riasy!" :D Ale ono to ani nevypadá zle a citrónové koláčiky? Proste mňami!