pondělí 3. prosince 2012

MRKVOVÉ MUFFINKY




Pokud znáte oblíbený ‘carrot cake’ (mrkvový dort), který nabízí například v kavárnách Starbucks, nemusíte se vůbec bát chuti těchto muffinů. Pokud ho neznáte, pak vězte, že zde mrkev vůbec nepoznáte.

Mrkev zde zastupuje stejnou funkci, jako když nastavujete moučníky například cuketou. Těsto je díky ní krásně nadýchané a pokud použijete přírodní cukr a celozrnnou mouku, máte téměř dokonale nutričně vyváženou sváču. Recept je z webu joyofbaking.com.

Na 12 muffinků budeme potřebovat:

¼ hrnku nahrubo nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů (já jsem přidala a dala jsem tak ½ hrnku)
2-3 oloupané, najemno nastrouhané mrkve
1 malé, oloupané a nastrouhané malé jablko
175 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
½ lžičky sody bicarbony
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku mleté skořice
¼ lžičky soli
½ hrnku strouhaného kokosu
2 vejce
120 ml oleje (použila jsem řepkový, vhodný je i slunečnicový nebo kukuřičný)
½ lžičky vanilkového extraktu

Nastrouhanou mrkev a jablko smícháme dohromady.
Ve velké míse si promícháme mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Následně ještě přidáme kokos a ořechy.

V menší míse prošleháme vejce, olej a vanilkový extrakt. Přidáme mrkvovo-jablečnou směs a překlopíme do moučné směsi. Promícháme jen tak, aby těsto bylo dostatečně vlhké, snažíme se nepřemíchat.

Těstem plníme muffinovou formu vyloženou papírovými košíčky. Pečeme asi 20 minut na 180°C, nebo dokud nebudou muffiny zlaté a špejle nevyjde suchá.
Necháme vychladnout na mřížce.

Vřele doporučuji!

Žádné komentáře: